Opcirkuleret i tal


Senest opdateret 11.04.2024

periode:

87 uger

sparet co2e:

~618.000 kg

samlet vægt:

~233.000 kg

måltider reddet:

~542.000

Hvad er opcirkuleret mad?

Opcirkuleret er ikke det samme som madspild, men refererer i stedet til den proces, det er at ’omfordele’ råvarer, der af den ene eller anden årsag står til at skulle kasseres i engros- eller detailledene i værdikæden. Der er tale om gode og sunde råvarer, som måske er blevet emballeret forkert eller grøntsager, der vurderes til ikke at være ’pæne’ nok til videresalg. Nogle af råvarerne kan også have kort holdbarhedsdato, og derfor bliver de smidt ud af grossist- og engroshandlen, som ikke vil kunne sælge dem videre til fx restaurationsbranchen pga. den korte holdbarhed.

Hvorfor opcirkuleret?

Madspild er et kæmpe problem. FN vurderer, at op mod 1/3 af alt spiseligt mad bliver smidt ud på verdensplan, svarende til 1.3 milliarder tons mad, der går til spilde. Hvis man omregner det til, at Co2E og ‘madspild’ er en nation, ville det være den 8. største udleder af Co2E i verden.
Derfor mener vi, at opcirkuleret mad er én af løsningerne. Der skal tænkes innovativt og løsningsorienteret for at komme klimaudfordringerne til livs, og hvorfor ikke starte med at spise op?

Læs mere på Onethird

Opcirkuleret i praksis

Grossisten vil kassere råvaren

Kan skyldes, at råvaren ikke er “pæn” nok, måske er den emballageret forkert eller holdbarhedsdatoen nærmer sig.

Råvaren opcirkuleres

Kræver et strategisk samarbejde mellem f.eks. producent eller grossist og et køkken, der handler hurtigt.

Transport til produktion

Her står vores professionelle kokke klar til at frasortere de eventuelle råvarer, der ikke dur. Erfaring viser, at det er under 3%.

Planlægning for anvendelse

Kokkene står nu overfor en kreativ arbejdsopgave, hvor de skal beslutte anvendelsen af råvaren.

Råvarerne laves til mad

Nogle af råvarerne skal bearbejdes på dagen, mens andre sagtens kan holde sig i flere dage fra modtagelse.

Færdigt produkt

Der er nu produceret færdige produkter af de opcirkulerede varer. Co2E aftrykket er reduceret grundet det indkøb, der er sparet.

Konceptet er afprøvet, testet og klart til at blive udrullet i bredere format. Vi er klar til at anvende opcirkuleret mad i hele landet!

Når vi bruger ressourcerne bedre, kan vi også nemmere fastholde fornuftige priser i et marked præget af inflation.

Vi ønsker ikke at have opcirkuleret for os selv, men er sikre på, at flere i industrien vil følge trop. Det håber vi. For klimaets skyld.

Vi er glade for at kunne oplyse, at opcirkuleret som fænomen vil blive undersøgt nærmere af studerende fra flere forskellige uddannelsesinstitutioner på tværs af landet. Det er stadig meget tidligt i forløbet, men vi er overbeviste om, at det er sådanne nye tanker, der skal frem, før at det virkelig gør en forskel. Vi deler glædeligt vores data med studerende og håber, at samarbejde bredt med forskellige aktører i hele industrien – jo flere vi bliver, desto større en forskel kan vi gøre for klimaet, planeten og vores økonomi.

Et projekt der arbejder direkte ind
i flere verdensmål

MERE OPCIRKULERET

MINDRE MADSPILD